Икономика на споделянето – да наемем, вместо „да си вземем“

  • Автор на публикацията:
  • Категория публикации:За CEMIS / Новини
  • Публикувайте коментари:0 Коментара

Все по-често имаме нужда от определени вещи, които са ни необходими за сравнително кратък период от време, но които струват немалко и освен това заемат доста място. Дори и да можем да си ги позволим, се оказва, че след като изпълнят дълга си към нас, се чудим какво да направим с тях и къде да ги складираме.

И все по-често се замисляме дали не можем да ги вземем назаем от приятел, а защо не просото да ги наемем срещу дадена сума!

Оказва се, че променящият се свят, води до нов вид потребности (не да притежаваме нещо, а да имаме възможността да го ползваме за определено време, на определена цена), а те до нов вид икономика – икономика на споделянето и разбира се, до нови бизнес модели, моделите на кръгова икономика.

.

Какво представлява икономиката на споделяне?

Икономиката на споделяне придобива все по-големи мащаби и става все по-разнолика, като включва нови и нови сфери от обществения живот. И макар за някои да е ясно какво представлява, е добре да очертаем в общи линии каква е нейната същност и нейния смисъл.

Може да се каже, че икономиката на споделяне е нов вид явление, което напълно се отличава от линейната икономика, при която имаме ресурс–продукт–потребител–отпадък. Икономиката на споделяне е тясно свързана с дигиталните технологии и възможностите, които те предлагат. Благодарение на тях, се създава нов бизнес модел, основан на сътрудничеството и обмена, като това позволява на хората да предоставят за ползване услуги, активи, ресурси и други без да е необходимо да се прехвърлят правата за собственост. Или казано с по-прости думи – икономиката на споделянето ни дава възможност да ползваме определена вещ, която ще ни трябва временно, без да се налага да инвестираме в покупката й.

На практика, ние всички се възползваме от този вид икономика под една или друга форма. По-ефективното използване на ресурсите е по-благоприятно за хората, несъмнено и за околната среда. Най-голяма полза от икономиката на споделянето има крайния клиент, отделната личност, която иска да задоволи определена своя нужда.

Ако се чудите дали вашият бизнес е част от споделената икономика, може да сте сигурни, че е така, ако той отговаря на тези три особености:

- целта на бизнеса ви е да стимулира максимално оползотворяване на стоки и услуги чрез споделяне;

- не води до собственост на стоки, а предлага съвместно използване или употреба; - осъществява се чрез платформи/модели, които осигуряват контакт между много лица – предоставящи стоки или услуги, от една страна и потребители, от друга;

Какви са ползите от икономиката на споделяне?

Икономиката на споделянето има редица негативни черти, основно свързани с регулацията на този вид бизнеси. Но тук ще разгледаме какви са ползите й за крайните потребители и как този вид икономика улеснява живота на обикновените хора.

Ето и някои от ползи, които успяхме да откроим:

  • На първо място благодарение на икономиката на споделяне пестим средства. Ако разгледаме стоките, които се дават под наем, бързо ще установим, че колкото по-скъпи са те, толкова по-нисък е процента от пазарната стойност, на който се наемат. Или казано с други думи, ако цената на един автомобил е 30 000 EUR, можем да го наемем за 30 EUR или дори за 5 EUR на ден. Ако пък решим да наемем бебешка количка, то ще можем да го направим за 5 лв. на ден, при пазарна цена за закупуване от около 200 лв. И в двата случая със сигурност, ще ни излезе в пъти по-изгодно, стига да се нуждаем от определения продукт за сравнително кратък период от време.
  • Освен пари, икономиката на споделянето ни помага да пестим и място като не складираме вече ненужни вещи. Трупането на чеизи за децата и внуците е една много характерна регионална черта, но то отдавна вече не е на мода. И не само това. Съвременните поколения ползват вещите, само когато са им нужни, без да се презапасяват и да искат да ги притежават. В тази връзка, все повече млади хора са склонни да наемат, вместо да си купят, онова което им е необходимо. Това означава, че за тях пространството, с което разполагат е по-ценен ресурс от вещите.
  • Много често притежаваме някаква вещ, но не искаме или не можем да я транспортираме до мястото, на което ще ни трябва. И тук идва възможността да наемем същата такава вещ, но на мястото, на което ще ни е необходима. Представете си следната ситуация – младо семейство, живеещо в чужбина, се прибира за месец в България. Не иска да транспортира количката на бебето. Поръчва си количка под наем, която ги чака на посочения от тях адрес.
  • Оказва се, че икономиката на споделяне е полезна, не само от материална гледна точка. Благодарение на този вид икономика се създават социални връзки. Типичен пример тук са споделените работни пространства, както и споделеното пътуване.

Можем да обобщим, че икономиката на споделяне се противопоставя и отхвърля културата на консуматорство и помага на хората да не трупат излишна собственост, която в крайна сметка води до загуба на ценни ресурси. Икономиката на споделяне има социално и екологично измерение, създава солидарност между гражданите, съживява местната икономика, създава работни места, рационализира потреблението, обединява употребата на някои стоки. Така се осигурява едно по-отговорно и устойчиво потребление

Мястото на споделената икономика в ЕС

Според Европейската комисия, европейската политика за икономиката на споделяне трябва да стане част от политиките на всяка от европейските държави. Пазарния потенциал на компаниите, които се занимават с този вид икономика непрестанно нараства. На практика икономиката на споделяне се основава на идеалното пасване между търсещия и предлагащия. И противно на опасенията от страна на някои бизнес и хора, икономиката на споделяне не води до намаляване на работни места, а тъкмо обратното – до разкриване на нови такива и до трансформирането на някои традиционни професии. И макар все още да няма наложени ясни стандарти за икономиката на споделяне, все повече бизнес модели се ориентират към нея. Открояват се няколко сектора, в които най-усилено се работи за по-активното й прилагане в европейските държави – мобилността (транспорта), жилищните пространства (отдаването под наем с цел туризъм или по-дългосрочно пребиваване), снабдяването с храна („от фермата до вилицата“ представлява възможност за хората да се хранят персонализирано и здравословно), отваряне на финансовите услуги (развиване на краудфъндинг ), образованието (предоставяне на безплатни обучения), солидарната икономика (сътрудничеството, взаимопомощта, доброволчеството в една общност, които могат да се изразят като безвъзмездно готвене, почистване, отглеждане на деца, грижи за възрастни хора и др.).

От какви видове икономика на споделяне можете да се възползвате у нас?

Освен познатите видове споделена икономика, като коли под наем, споделено пътуване, наем на апартаменти, къщи и др., се оказва, че у нас временно могат да се ползват и най-различни вещи от бита. Тук ще разгледаме няколко интересни направления в тази насока.

Машини за бита

Случвало ли ви се е да правите ремонт вкъщи и да ви трябва ударна бормашина за две дупки, но да няма, откъде да вземете? Вече можете да решите този немалък проблем, като се разходите не само до специализираните за това обекти, но и до някои от големите магазини за дома и градината, откъдето можете да намете къртач, перфоратор, бормашина, прахосмукачка, водоструйка, косачка, тример, резачка, заваръчен апарат, електрожен и какво ли още не.

Лаптопи и таблети

Днес почти всеки човек разполага с личен лаптоп или таблет. Има обаче случаи, в които може да ви трябва конкретен модел или да сте решили да не носите вашите лични, да сте ги оставили на ремонт или да ги ползвате за други цели. Или пък може да ви трябват повече бройки за семинар или обучение. Вече съществува възможност да наемете такъв тип техника за няколко часа, за ден-два и дори за седмица. Има платформи, които предлагат лаптопи и таблети под наем, благодарение на които може да имате компютърна зала с оборудвани работни места из цялата страна или просото да си свършите работата.

Бебешки стоки

Бебешките принадлежности безспорно са едни от стоките, които най-бързо излизат от употреба. Освен краткото време, за което се ползват, не всяка бебешка стока е подходяща за всяко дете. Цените им обаче са завидни и ако купувате всичко, от което смятате, че ще се нуждае бебето ви, може да се окаже, че сте похарчили цяло състояние за предмети, които не сте използвали нито веднъж.

За да разберете какво ще се хареса на вашето мъниче и какво, не, може просто да наемете конкретната вещ. Трябва да споменем, че съществува дори специална платформа за наем на различни видове слингове и ергономични раници. Една наистина добра възможност да изпробвате дали бебето ви ще се чувства добре в подобен тип носилка.

.

Детски играчки

Много често купуваме играчки на децата си, с които те играят за кратко и бързо губят интерес към тях. Така успяваме да натрупаме завидни количества, които не знам къде да приберем и се чудим какво да направим с тях. Икономиката на споделянето предлага решение и на този проблем, като ни дава възможност не да купим, а да наемем. У нас вече съществуват платформи, които ни предлагат да наемем най-различни играчки за деца на всякаква възраст и да спестим средства и място вкъщи. Така, когато децата се наситят на дадена играчка и я забравят, можем просото да я заменим с друга под наем.

Официални дрехи

Почти всеки твърди, че „няма какво да облече“, а гардеробът е препълнен със скрити, забравени „съкровища“. И на този проблем икономиката на споделяне е намерила решение – официални дрехи под наем. Това дава възможност на всеки да бъде неотразим на важни събития и в същото време да не харчи големи суми, както и да си осигури повече място в гардероба.

Изборът на дрехи става по каталог чрез интернет платформа, доставката е с куриер, както и връщането. Има още един голям плюс – от платформата не очакват да се погрижите за почистването на дрехата. Те ще го направят вместо вас.

Освен всички тези специализирани сайтове, има редица други, които просто осъществяват връзката между хората, които искат да наемат и тези, които отдават под наем. Там може да наемете най-различни стоки – колела, палатки и къмпинг оборудване, бижута, маси и столове и какво ли още не.

Икономиката на споделяне дава възможност за по-ефективно използване на ресурсите, с които разполагаме и за едно по-добро и по-благоприятно бъдеще за нас хората, като основни обитатели на Земята. Добрата новина е, че младите са тези, които най-активно се възползват от възможностите, които предлага този вид икономика. Все повече хора осъзнават, че не е важно да притежаваш, че собствеността, като такава, не е актив, а води до редица разходи от различно естество. Важното е да имаш достъп и възможност да ползваш нещата, които са ти необходими. Икономиката на споделянето има голямо значение за опазването на околната среда и намаляването на промените в климата, като ограничава консуматорското поведение и намалява образуваните от него отпадъци. Тя също има и огромен социален ефект, като генератор на отношения на солидарност между хората.

Вашият коментар