Информационната платформа CEMIS се разраства и в други общини в страната

  • Автор на публикацията:
  • Категория публикации:За CEMIS / Новини
  • Публикувайте коментари:0 Коментара
Представиха официално резултатите и ефекта след публичното пускане в експлоатация на платформата за кръгова икономика CEMIS.BG

На публично събитие в Национален пресклуб БТА бяха представени резултатите и постигнатия ефект след публичното пускане в експлоатация на CEMIS. Това е първата и единствена до момента отворена платформа, която предоставя информиран избор за възможностите и действията, водещи до намаляване образуването на отпадъци и удължаване живота на използваните в домакинството продукти. Нейното официално публикуване в интернет пространството се състоя на 30 септември 2021 г. и от този момент тя стана публично достъпна за всички, заинтересовани от прилагане на моделите за кръгова икономика.

На събитието в БТА създателите на CEMIS изнесоха данни за броя на потребителите, до които тя е достигнала от момента на нейното официално пускане в експлоатация, за активността им и взаимодействието с тях. Ръководителят на проекта инж. Цветомир Калчев сподели информация за разрастването на платформата и подчерта, че само за два месеца след София към нея са се присъединили и общините Враца и Никопол.
За по-малко от 3 месеца информацията от платформата достигна до над 100 000 потребители, като над 8 000 от тях се възползваха от данните и възможностите, които тя предлага.

През м. декември беше публикуван и първият рекламен видеоклип, който за по-малко от седмица бе изгледан над 10 000 пъти.

Специалистът по информационно-комуникационни технологии инж. Георги Зашев разказа за новите функционалности на CEMIS, за възможността за обратна връзка и все по-голямата роля на потребителите и интеракцията с нея. За обогатяването на платформата с ново съдържание и за секцията, предназначена за деца и младежи разказа инж. Димитринка Калчева.
„Разделът „За деца и младежи“ е разработен специално за деца в училищна и предучилищна възраст. Разделът ще съдържа интересна и образователна информация, игри и предизвикателства с екологична насоченост, които целят да им поднесат достъпно и разбираемо информацията, така че от най-ранна възраст да разберат важността от разделното събиране на отпадъци, рециклирането и отговорната употреба на ресурсите. Целта ни е да мотивираме децата да бъдат лидери в промяната към кръгова икономика“, споделиха създателите на платформата.

Цялото събитие вижте тук: Press conference BTA December 16, 2021

Платформата е разработена по проект № BG16M1OP002-2.‎009-0036 „Пилотен демонстрационен модел за кръгова икономика“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда ‎‎2014–2020 г.“, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС с бенефициент МАГИСТЕРИУМ ООД.

Вашият коментар